Gå til hoved indhold

Grøn Open Access

Denne type kendetegnes ved, at forfatteren har fået tilladelse fra udgiveren til at arkivere sit indsendte eller accepterede manuskript i et digitalt arkiv (også kaldet repository).

UC Viden er UCN’s digitale arkiv. Artiklen bliver først offentligt tilgængelig i arkivet efter en embargoperiode, hvor forskningen er låst i 6-12 måneder. Det er uvist, hvor længe den låste periode varer, men til gengæld er grøn Open Access omkostningsneutral.

Har du brug for hjælp til at registrere Grønne Open Access-artikler i UC Viden, finder du biblioteket supportside på Intern.

Gylden Open Access

Her udgiver forskeren sin artikel i et online Open Access-tidsskrift, hvor den straks efter udgivelse ligger tilgængelig for alle uden en låst embargoperiode.

For at finansiere denne type, kræver de fleste gyldne Open Access-tidsskrifter et publiceringsgebyr (kaldet APC), som betales enten af forskeren, forskerens institution eller en bevillingsgiver. Et APC-gebyr ligger typisk på omkring 15.000 kr., men kan være højere, og artiklerne ligger tilgængelige med det samme umiddelbart efter publiceringen.

Hybrid Open Access

Et Hybrid Open Access tidsskrift er et traditionelt abonnementstidsskrift, hvor forskeren får udgivet sin artikel i tidsskriftet, som så kun er tilgængeligt for abonnenter. Samtidig kan forskeren vælge at betale et APC-gebyr og på den måde købe sin artikel fri til at være Open Access.

Ulempen ved dette er, at tidsskriftet tjener penge både på abonnenterne og frikøbet af artiklen til Open Access - det kaldes ”double-dipping” og giver en merudgift for institutionerne.

Diamond Open Access

Diamond Open Access er publicering i tidsskrifter, hvor de helt færdige artikler er frit tilgængelige for alle og uden en låst embargo-periode, og hvor forfatteren ikke skal betale et APC-gebyr.

En del tidsskrifter ejet af uddannelsesinstitutioner vælger at lægge deres artikler i åbne arkiver. Et eksempel på dette er Cepra-Striben.