Gå til hoved indhold

Publiceringsaftale med Elsevier

Publicer gratis Open Acces i udvalgte hybride tidsskrifter hos Elsevier.

De danske uddannelses- og forskningsbiblioteker har forhandlet en forbedret Elsevier-aftale hjem for 2021-2024. Aftalen med Elsevier sikrer øjeblikkelig og gratis læseadgang til professionshøjskolernes og universiteternes forskning, så det kommer hele samfundet til gavn. Aftalen er dermed en betydelig forbedring af vores muligheder for Open Access-publicering, og dermed bliver det i højere grad også muligt at opfylde Open Access-kravene fra fonde og bevillingsgivere samt at nå de nationale Open Access-mål.

Danske forskere, som er ”corresponding author” og affilieret en institution, der er omfattet af aftalen, kan nu publicere gratis og give Open Acces adgang til forlagsversionen af artikler i en lang række af Elseviers hybride tidsskrifter, der tidligere var underlagt embargoperiode og/eller betaling (APC-gebyr).

Hybride tidsskrifter betyder, at tidsskriftet kræver at læseren har et abonnement for at kunne læse artiklerne. Dog kan man som forfatter betale et publiceringsgebyr (APC) for at gøre artiklen Open Access. Det vil sige, at nogle af artikler ligger bag betalingsmur, mens andre er Open Access, fordi der er betalt for det.

Det er dog ikke alle tidsskrifter, der er omfattet af aftalen. Ved publicering i Gold Open Access-tidsskrifter skal der som sædvanligt betales et publiceringsgebyr (APC) for at kunne publicere en artikel som Open Access.

Læs mere om aftalen med Elsevier

Hvordan publicerer jeg hos Elsevier?

Når din forskningsartikel er blevet accepteret til udgivelse, er det vigtigt, at du vælger dit institutionelle tilhørsforhold med din tilsvarende mailadresse, for at du kan publicere under Elseviers Open Access-betingelser. Aftalen dækker artikler indsendt fra 1. januar 2021 til 31. december 2024.

  • Anvend din institutionsmail som korresponderende forfatter fra en affilieret institution omfattet af aftalen.
  • Vælg Gold Open Access for at publicere din artikel uden publiceringsgebyr
  • Vælg en CC-BY licens
  • Artiklen (published version) bliver umiddelbart tilgængelig Open Access
  • Artiklen (published version) kan arkiveres i UC Viden uden en embargoperiode

På Elseviers hjemmeside finder du videoer om Gold Open Access, bl.a. instruktionsvideoen 'Central Funding Agreement'.