Gå til hoved indhold

Publicering

Når man skaber viden som forsker, er det vigtigt at man derefter også får sat den i omløb ude i samfundet eller i forskningskredse, så andre kan få gavn af den – og her kommer publicering ind i billedet.

Publicering af forsknings­resultater sker fortrinsvist i artikler i videnskabelige tidsskrifter og i bøger og afhandlinger, men kan også ske på andre måder.

Her på siden finder du en række forhold du skal være opmærksom på, når du vil publicere i et tidsskrift, f.eks. hvor du skal publicere, hvordan du undgår såkaldte fuptids­skrifter og overvejelser i forbindelse med Open Access.

Publicering i et tidsskrift 


Vigtige opmærksomheds­punkter

Der findes tusindvis af tidsskrifter på mange forskellige niveauer, så hvordan skal du finde frem til det tidsskrift, der er oplagt for dig at publicere i?

Det giver vi herunder nogle anvisninger på:

Journal Finders

En Journal Finder er et redskab, som kan hjælpe dig med at blive klogere på, hvilket tidsskrift der passer bedst til din forskning.

Biblioteket har samlet fire Journal Finder, som hver især fokus har fokus på forskellige fagområder, hvorfor du kun skal bruge dem, der er relevante for dit område.

Vær opmærksom på fuptidsskrifter

Fuptidsskrifter (på engelsk ’predatory journals’) er kendetegnet ved, at de ikke lever op til god forskningsskik. De er udelukkende sat i verden for at tjene penge og udnytter forskerens ønske om at blive publiceret.

I en proces med godkendelse af en artikel til et forskningstidsskrift, sker der altid en fagfællebedømmelse (peer review), hvor artiklens videnskabelige/forskningsmæssige kvaliteter vurderes – noget som normalt tager måneder. Ved fuptidsskrifter vil processen med fagfællebedømmelsen typisk være meget kort, dvs. 1-2 uger.

Hvis først en artikel er udkommet i et fuptidsskrift, kan det være svært efterfølgende at blive udgivet i et anerkendt tidsskrift, og derudover går man glip af citationer og synlighed, da artiklen ikke bliver søgbar i internationale artikeldatabaser. Derfor er det vigtigt at kende faresignalerne.

UCN Bibliotek har adgang til Cabell’s Predatory Reports, som er det videnskabelige tidsskrifts svar på Trustpilot. Det er en database, du kan bruge for at tjekke, om et tidsskrift er et fuptidsskrift.

Tjekliste til tidsskrifter

UCN Bibliotek har desuden udarbejdet en tjekliste, du kan bruge, når du skal vurdere et tidsskrift.

UCN Perspektiv

UCN udkommer med sit eget tidsskrift kaldet UCN Perspektiv, hvori du som ansat har mulighed for at udgive videnskabelige og formidlende artikler med udgangspunkt i forsknings- og udviklingsprojekter fra UCN. Tidsskriftets målgruppe er alle med interesse indenfor UCN’s fagområder, det vil sige ansatte og studerende ved professionshøjskoler og erhvervsakademier samt de professioner og erhverv, som UCN uddanner til.  

Tidsskriftet udkommer som temanumre inden for de fagområder, UCN underviser og forsker i, og hvis du er interesseret i at udgive en artikel i tidsskriftet, er du velkommen til at kontakte redaktionen

Se alle numre af UCN Perspektiv.

Publicér Open Access

Når din artikel skal publiceres, bør du overveje, om den skal udgives som Open Access, hvilket betyder, at din artikel ligger frit tilgængeligt på internettet. Dette kan være med til at gøre din forskning mere synlig og føre til, at flere bruger og citerer dit arbejde.

Du skal dog være opmærksom på, at det ikke er alle forlag, som tillader, at artikler, de har udgivet, ligger offentlige.  

Læs mere om Open Access